•  Alltid fri frakt över 999 kr
  •  Snabba leveranser
  •  Öppet köp 30 dagar

Miljötänk: Begagnade telefoner

Miljötänk: Begagnade telefoner

Begagnat före nytt

I den här industrin har vi generellt två motpoler när det kommer till kostnad och klimatpåverkan. På ena sidan finner vi nytillverkade telefoner och på den andra har vi begagnade. Att gissa på vilken som är mest miljösmart är inte så svårt, men de exakta detaljerna kring hur mycket vi skadar miljön genom att köpa nytt kan kännas för abstrakt att ta på. Låt oss i alla fall förenkla det här något. Varje nytillverkad telefon kräver mer resurser ur naturen, en begagnad telefon kräver ingenting. Varje slängd telefon kräver oftast att ytterligare en tillverkas, varje vidarebefodrad telefon motverkar behovet att producera fler.

I år kan vi räkna med att det slängs över 152 miljoner telefoner, det är ungefär 350,000 telefoner varje dag. Det är den allmänt tillgängliga statistiken för slängda telefoner. Det är en svindlande mängd komponenter involverade som måste genomgå en komplex återvinningsprocess. Många telefoner slängs dessutom i rena sophögar, något som skadar både omkringliggande miljö och kan förgifta grundvatten. Lyckligtvis så trendar försäljningen av begagnade telefoner. Enligt en marknadsanalys så ökade exempelvis antalet sålda begagnade telefoner med 50 procent mellan 2015 till 2016. Att köpa en begagnad telefon är inte längre något som visar att man inte har råd med en ny, det visar också att man bryr sig om klimatet.

Stress i produktion

Tillverkare stressar ihop nya modeller till varje år för att inte hamna på efterkälken. Medan deras konkurrenter trycker ut nästa flaggskepp spånar de vidare på hur många och hur starka telefoner de ska släppa för att stärka sin position i mobilindustrin. Företagen slåss om uppmärksamheten framför konsumenterna i stadig takt. Mitt i allt köper konsumenter nya smarta telefoner och slänger de gamla. Så har cykeln sett ut under flera år.

Dagens smarta telefoner är imponerande, men inte så pass att gemene konsument behöver stressa fram pengar i plånboken. Trots det så skjuter telefonernas priser i höjden och om den senaste tidens utvecklingar är något att gå efter så verkar intresset för den absolut senaste modellen avta. På horisonten ser vi ett par intressanta prototyper; det kommer telefoner med böjda skärmar som förvandlar enheten till en hybrid mellan smart telefon och surfplatta. Men priserna ligger på över 20 000kr, något som antyder att överkomliga priser fortfarande ligger en bit in i framtiden.

Samtidigt som priserna höjs och behovet av starkare hårdvara sänks iakttar potentiella köpare de praktiska fördelarna med ett nytt köp. Ett perspektiv som har visat sig särskilt relevant är miljötänket. Forskare har varnat regeringar och civila människor om de framtida riskerna som finns med dagens trendhets där alla ska ha det senaste och bästa. Med en begagnad telefon har du verkligen möjligheten att både se till så du minimerar hur mycket du påverkar klimatet. Dessutom skickar du ett meddelande till tillverkarna om att du inte är i behov av en medelmåttig uppgradering varje år.

Rädda världen och spara pengar

Man kan ha många anledningar till att vilja köpa en ny telefon. Tack vare teknologiska framgångar så presterar även de nu lite äldre telefonerna bra i jämförelse med de nyare. Även i dåliga ljusförhållanden så tar telefoner som nu har några år på nacken foton i bra kvalitet. Det finns inget att förlora, men allt att vinna!



2019-06-14

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter

Handla

Information


Moms visas: